Povijest kluba

Sadašnji predsjednik Neven Ćus, dopredsjednik Duško Gortan, tajnik Valter Sirotić trener kadeta Valter Sirotić, pomoćni Kristijan Benić, trener predkadeta Nermin Hodžić – ujedno i kapetan prve ekipe – pomoćni Valter Gržinić, treneri škola košarke u Pazinu, Svetom Petru u Šumi I Tinjanu: Oleg Rajić, Denis Hodžić, Petar Čus, Zoran Vajsman, Ivor Sirotić I Kristijan Benić. Trener kadetinja i predkadetkinja: Miran Buretić, trener u školi košarke: Željka Sirotić. Slikom sve prati Valentin Tupeci, kamerom Davor Kurelović, a najvjerniji navijači su Ugo Matijašić i Nini Sirotić.

Dosadašnji predsjednici u povijesti kluba: Ferid Zambelli, Josip Ćus, Lidio Vretener. Livio Lanča, Neven Ćus.

Dosadašnji treneri seniora: Marijan Salamun, Vjekoslav Gabrijelić, Ivan Šiška, Oleg Gržetić, Damir Ćus, Valter Sirotić, Miran Buretić, Branko Kurelović, Zoran Oštrić, Goran Brumnić, Toni Cerin, Edin Hadžić.

Dosadašnji tajnici: Jordan Juričić, Oleg Gržetić, Dario Mišon, Željko Kurelović, pok. Livio Lanča, Valter Sirotić.

Počeci muške košarkeKao osnivači kluba KK Pazin spominju se gospoda Spudić. Mrvoš, Salamun i drugi tadašnji košarkaški entuzijasti. Prema dostupnim podacima spominje se 1953,  godina, znači da koncem godine klub ulazi u 55 obljetnicu od kada se košarka igrala jedino u Puli u Istarskoj županiji. Nešto kasnije je pokojni Josip – Joža Sever inicirao košarku u Labinu I Raši. Poznato je iz usmenih predaja da su se tijekom 1955. u zimskom razdoblju odigravali treninzi muških, ali i ženskih ekipa u prostorijama današnjeg Istratiska. Najveći uspjesi kluba bili su juniorski prvaci Hrvatske 1968, trostruki prvaci Hrvatske lige zapad od 1972. do 1974., članovi jedinstvene Hrvatske lige 1975. i 1995., zatim od 1993. dva puta drugi i jednom treći u prvenstvu osnovnih škola Hrvatske , te od 9. do 11. 05. 2005. u Poreču državni prvaci osnovnih škola u košarci( u Pazinu osnovna škola jednaka je predkadetima i kadetima kluba jer treneri kluba vode slobodne košarkaške aktivnosti u školi ), zatim predkadeti i kadeti tri puta bili su među najbolje četiri ekipe u državi …

Generacija juniorskih prvaka Hrvatske 1968. igrača rođenih od 1950. do 1954. dobrim dijelom je kasnije bila oslonac ekipe u jedinstvenoj Hrvatskoj ligi koja je igrala u sastavu: Branko Videkić, Robi Hrvatin, Marijan Salamun, Boris Rimanić, Vjekoslav Krajcar, Lino Kalac, Serđo Ferenčić, Željko Maurović, Oleg Gržetić, Branko Červar, Milan Močibob, Željko Šperanda, Dušan Gortan i Branko Medančić. Trener Marijan Salamun.

Kasnije je rasformiranjem lige na četiri višestruki prvak lige  bila ekipa nadopunjena iz juniorskog sastava igračima rođenih od 1955 do 1959 godine : Silvan Križman, Dario Mišon, Damir Ćus, Boris Rimanić, Lino Kalac, Leo Marić, Neven Ćus, Zlatko Štimac, Franko Grubišić, Branko Červar, Oleg Gržetić, Branko Kurelović, Edo Vladilo, Raul Raunić, Ivica Rađa, Milorad Milanović, Edo Jurić koja je kasnije također bila član Hrvatske jedinstvene lige.

Poslije je iznikla generacija igrača rođenih između 1960. do 1968. To su Nenad Ferenčić, Franko Bertoša, Valter Gržinić, Edi Ćus, Igor Merlić, Edi Labinjan, Leo Vladilo, Igor Mlekuš, Goran Brumnić, Romualdo Tomadin, Željko Kurelović, Nevio Ferenčić, Davor Sloković, Veljko Guštin, Robi Guštin, Damir Dagostin, Delzi Ladavac, Davor Sloković, Dragan Bančić, Robi, Edi I Sandi Londero, Oleg i Velimir Rajić Edi Jeromela, Zoran Burić, Goran Fabris i drugi. Dio te generacije najbolji je rezultat imao kao ekipa juniora na završnici prvenstva Hrvatske u Kraljevici kada je ušla među osam u državi u konkrenciju Zadra ( Pavlović, Borčić) Split ( Perasović, Marin) Kvarner ( Nakić, Naglić, Dorčić), Zapruđe ( Meheš). Također je važno napomenuti da se dio istakao u drugim sportovima do vrhunskih razina kao VelImir Rajić koji je donedavno u Španjolskoj bio jedan od najboljih igrača prvenstva. Također je važno napomenuti da su toj generaciji pridodani Sandi Miletić iz Labina, te Oštrić I Šućurović sadašnji istaknuti sportski radnici, te još uvijek aktivni igrači Boris Čekada i Damir Macura.

Dalje je slijedila generacija igrača rođenih između 1970 i 1980 u kojoj su ističu Tonči Ferenčić, Nikola Rovis, Debeljuh, Tihomir Červar, Zvone Barać, Goran Grubiša, Bruno Antolović,  ali i mnogi drugi.

Nakon njih slijede generacija prevođena Pankracijom Baraćem, Davidom Grbešićem, Nerminom i Denisom Hodžićem, Jasenkom Vujasinovićem, Emilom Jurićem, Ugom Matijašićem, Slavenom Rafaelić, Zoranom Štifanič kasnije Jerkom Ćus, Nenadom Medančić, Ivanom Rigo, Nikšom Lovrinić, Matijom i Tomislavom Hek, Vanjom Kalac, Dinom Rafaelić,  Aleksnadrom Krstić, dio koje još nastupa za klub.

Sljede generacija Nikše Buretića,  Jablana Jakovčića, Marka Gojtana, Marka Gabrića, Gorana Heka, nakon nje Petra Ćus, Gorana Brajkovića, Nevena Šperande, Tedija Zgrablić, Vanje Miletića, Antonio Češić, Ivan Bolanac, Dejana Velenderić, Alberta Ivančića, Ivana  Banka i Lea Sirotić.

Ipak najuspješnija je generacija rođena 1990. koja je kao osnovna škola bila prvak Republike Hrvatske, a kao kadeti bez poraza na međužupanijskoj razini.

Nju sačinjava dobar dio sadašnje seniorske ekipe: Alen Zgrablić, Jakov Tupeci, Ante Ćus, Paolo Dagostin, Ivan Kličić, Karlo Sopta, Massimo Despot I Dino Fonović. Tu su bili I Simon Jakus i Toni Mofardin.

KK Puris uspješni je klub u gradu u sportu gdje je Hrvatska bila i učesnik olimpijskog finala, volonterski vođen, ima sve kategorije od škole košarke do seniora i veterana kod muških i mlađe kategorije kod ženskih kategorija, Utakmice seniora u A2 ligi, zatim utakmice županijske, međužupanjske i državne razine, te Alpe adria liga u mlađim kategorijama, redovno sudjelovanje u radu košakaških kampova u Poreču u organizaciji HKS-a, ali i drugdje svrstavaju Pazin u najkošarkaškiji istarski grad, a u Sportskim novostima u ožujku 2007. prigodom afirmacije školskog sporta i posjete Janice Kostelić i Zvone Bobana Pazina osvanuo je opravdani naslov ” Pazin grad košarke i boćanja”  . Pogotovo je odlična suradnja sa osnovnom školom gdje treneri kluba za potrebe škole vode sportske aktivnosti, a za uzvrat škola ustupa dvoranu najmlađima, što je najbolji lijek borbe protiv ovisnosti, pogotovo zla današnjice, droge. U klubu su zahvalni brojnim donatorima, ali tradicija, igrači koji su stasali u klubu ( najbolji Pani Barać- Zadar, David Grbešić- Svjetlost brod), te suradnja sa Hrvatskim košarkaškim savezom koji je svake godine omogućio nastup reprezentativnih selekcija u gradu Pazinu, te status kluba kao A2 ligaša zaslužuju povoljniji tretman u relativno malom proračunu Grada Pazinu, od kojeg se očekuje i odgovarajući status, povećanje termina u Dvorani kolegija klasične gimnazije( pretežno su treninzi u maloj dvorani osnovne škole posebno sa najavljenom izgradnjom nove dvorane. Spominjani Pankracije Barać i David Grbešić uz  Gorana Grubišu i Nermina Hodžića u reprezentaciji Hrvatske bili su četvrti  hakleri svijeta, na prvenstvu u streetballu održanom u kolovozu 2004. u Caorleu, pokraj Venecije izgubili su u polufinalu od aktualnog prvaka Italije. Emil Jurić nastupao je 2000. za juniorsku, a  Ante Ćus 2004. za predkadetsku reprezentaciju Hrvatske. Jedini od svih sportova u Pazinu od 1999. do danas svake godine organizirali su sa HKS-om nastup barem neke od selekcija Hrvatske, a 1999. i NBA osvajač prstena Toni Kukoč igrao je u Pazinu protiv Slovenije.

Od 1999 redovno su svake godine igrane utakmice reprezentacija Hrvatske od kadeta do seniora protiv Slovenije, Francuske, Izraela, Bosne i Hercegovine, Italije, Japana ….četiri puta iz Pazina bio je izravni prijenos, što je od svih spotova u gradu bilo samo u biciklizmu “Giro d¨Italia”.  U 2003. i 2004. održana je završnica prvanstva n razini države u BAM kategoriji (under 14). Tijekom 2004. održana je povodom 10. godišnjice osnivanja Kolegija Klasične gimnazije, a 2005. povodom rođendana pok. Msgr. Antuna Heka. utakmica juniorskih i mladih reprezentacija Hrvatske i Slovenije.

Za seniore su povremeno nastupali igrači iz Rijeke Hrvoje Grabovac, Darko Soldić, Ivan Krželj, Andrej Matijević.

U rujnu su u posljednje tri godine nastupali povodom memorijalnog turnira Marijan Salamun- Salko gosti iz Italije slavni Benetton I Aibiteam, te naše ekipe Splita, Zadra, Uskoka i Crikvenice. Također zadnje tri godine kadeti I juniori kluba  tijekom lipnja i srpnja nastupaju na međunarodnom trotjednom vikend turnir u Foglianu- Redupuglia  ( blizu Monfalconea, Italija) gdje su bili prve godine bili peti, druge prvaci u juniorima I drugi u seniorima, o ove godine drugi u juniorima.

Nadalje kao srednja škola ekipa je četvrta u državi, a dvostruki su viceprvaci školske lige. Također igrane su utakmice sa juniorskom reprezentacije Škotske, a jedan od najvećih revijalnih uspjeha kluba je pobjeda protiv studentske reprezenatcije Italije 95:94. Ekipa Istraplstike je bila jasno predvođena ex Pazincem Grbešićem, ali i pojačana Lalićem, Štembergerom, Vrbancem, Spahijom i Previšićem.

Ove godine curice su nastupale na otvorenom prvenstvu Hrvatske.

Sadašnja ekipa seniora igra u sastavu Leo Siroić, Alen i Tedi Zgrablić, Ante, Petar i Jerko Ćus, Paolo Dagostin, Vanja Miletić, Igor Đerman, Massimo Despot, Ivan Kličić, Karlo Sopta, Dino Fonović, Nermin Hodžić, Emil Jurić , Aleksandar Krstić, Matija Hek, Matko Gortan, Nikša Lovrinić, Jakov Tupeci, Vedran Marić.


Ovo je neslužbena verzija i molimo da se ako imate neku primjedbu ili dodataka na ovaj tekst da se obratite na kkpuris@kkpuris.hr. Hvala.